Ми часто чуємо про наслідки дефіциту заліза, але чи знаємо ми, яка його роль в нашому організмі? І чи впевнені ми, що розуміємо, наскільки важливо підтримувати норму цього елемента під час вагітності?
Залізо (Fe) є важливим елементом, що застосовується для транспортування кисню в організмі кожної людини (як частина гемоглобіну і міоглобіну, він переносить молекулярний кисень з легень в усі клітини). Більше 3/4 загальної кількості Fe в нашому організмі утворюється при розпаді еритроцитів, а решта надходить з їжею, яку ми споживаємо. Жінки особливо схильні до загальновідомих наслідків дефіциту заліза під час вагітності, цей стан називається залізодефіцитною анемією.
Які найпоширеніші симптоми анемії?
Проблеми з пам’яттю, блідість шкіри і губ, загальна слабкість і зниження імунітету, а також зниження фізичної витривалості і підвищена стомлюваність. Про надлишок заліза можна почути вкрай рідко, в той час як анемія є частою проблемою, яка зачіпає жінок. Дуже важливо систематично здавати аналізи крові і консультуватися з лікарем, тому що це дозволить виявити будь-які зміни і запровадити відповідні заходи. Дефіцит заліза може привести до ускладнень під час вагітності, тому, потрібно бути уважною до будь-яких змін в організмі.
Як ми отримуємо залізо?
При виборі джерела надходження заліза важливо враховувати його біодоступність, вміст чистого заліза і смак. Залежно від того, з яких продуктів надходить в організм залізо, визначається його вид.
Гемове залізо надходить в організм з продуктів тваринного походження. Міститься у м’ясі, субпродуктах, птиці, рибі. Цей тип є найбільш ефективним при засвоюванні (від 15 до 35%).
Запам’ятайте: чим темніше м’ясо, тим більше в ньому заліза.
Кількість гемового заліза в міліграмах на 100 грамів продукту
Назва продукту | Вміст заліза (мг) |
Свиняча печінка | 20,2 |
Куряча печінка | 17,5 |
Яловичина | 3,6 |
Баранина | 3,1 |
Свинина | 1,8 |
Для кращого засвоєння заліза ці продукти слід вживати з овочевими гарнірами.
Негемове залізо міститься у рослинних продуктах. Наприклад, в бобових, шпинаті, яблуках, злакових, горіхах, сухофруктах. Цей тип заліза засвоюється організмом менш ефективно (від 2 до 20%).
Продукти рослинного походження з найбільш високим вмістом заліза
Назва продукту | Вміст заліза (мг) |
Сочевиця | 11,8 |
Пшеничні висівки | 11,1 |
Соя | 9,7 |
Гречка | 6,7 |
Арахіс | 4,6 |
Дуже важливо, особливо під час вагітності, додавати до раціону добавки, що містять достатню і безпечну кількість цього важливого елементу.
1 капсула Прегна-5 містить 30 мг спеціального заліза-ферронілТМ, котре відмінно всмоктується і забезпечує жінку необхідною кількістю заліза під час вагітності і годуванні груддю (Дворецький Л.І. Клінічні рекомендації по лікуванню хворих ЗДА/РМЗ. 2014).
Також варто знати, що залізо накопичується не тільки в печінці плоду, що розвивається, але і в період раннього дитинства, тому достатнє надходження заліза з молоком матері знижує ризик розвитку анемії у новонароджених.